Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Herken je dit bij je cliënt?

 • grip kwijt zijn op zichzelf of de rol als ouder

 • verstoorde ontwikkeling

 • verstoorde relatie tussen ouder en kind

 • effecten van traumatische gebeurtenissen

 • laag basisvertrouwen, weinig bodem

 • regulatieproblemen

 • vastlopen door rouw of verlies

 • overmatige stress

 • Als je


  cliënt extra steun kan gebruiken

  De juiste aanpak voor jouw client 

     Vermoed je dat jouw cliënt lijdt aan psychosociale klachten? Loopt hij of zij vast of stapelen de problemen zich op in zijn of haar dagelijks leven? Wellicht is je cliënt gebaat bij onze aanpak. Wij denken graag met je mee. 

  Het zoeken van passende zorg is soms tijdrovend. We helpen je in een paar overzichtelijke stappen de zorgvraag goed te formuleren. Van daaruit kijken we of je cliënt bij ons goed zit of dat een collega-hulpverlener het juiste daarvoor in huis heeft.
  Hoe gaan we te werk

  We putten uit verschillende methodieken en werkvormen 

  Essenzie is van oorsprong gestoeld op coachen met paarden en dat is ook terug te zien. Inmiddels zijn de paarden niet meer het enige 'middel' en hebben we dit door de jaren uitgebreid met interventies uit de oplossingsgerichte Therapie, Motivational Counseling, Systeemtherapie, Acceptence and Commitment Therapy (ACT), Mindfulness-based Therapy, Hechtingstherapie, Traumatherapie, Lichaamsgerichte therapie, Hypnotherapie en Neuro Linguïstisch Programmering (NLP). Uniek is dat we deze methodieken weten te combineren met het werken met de dieren.


  Tijdens het traject bieden we:

 • therapie op basis van de integratieve benadering, 'doen wat werkt'

 • afstemming en samenwerking met de aanmelders, actieve samenwerking met gedragswetenschappers en GZ-psychologen

 • psycho educatie aan (pleeg-)ouders, leerkrachten en collega-hulpverlenerss

 • gecontracteerde zorg met de 14 Twentse gemeenten

 • gecombineerde trajecten voor zowel kind, jongere als gezin

 • vooruitstrevende werkvormen, equine assisted therapy

 • mogelijkheid tot uitbreiding van het traject met psychodiagnostiek, ambulante hulpverlening of mediation

 • "De omgeving begrijpt weinig van haar. Ze vertelt niet wat ze heeft meegemaakt en ze deelt niet hoe ze zich voelt. Ze zegt vooral ' ik weet het niet' Men maakt zich zorgen, want ze heeft zoveel meegemaakt. Daar moet ze over praten volgens hen. Zij zelf wil vooral met rust gelaten worden door al die mensen die willen weten wat ze denkt en voelt. 

  Zo komt ze bij me binnen. We beginnen met het maken van een veilige en vertrouwde plek, bij de paarden. Waar we vlechten, borstelen en heel voorzichtig onze eerste gesprekjes voeren. En zo bouwen we die langzaam uit. Al doende bij de dieren.  Ik leer haar wat voelen eigenlijk is. Waar zit je 'boos', je 'bang' , 'blij', 'verdrietig' in je lijf? Wat kun je daar dan bij denken? En hoe kan ik daar mee omgaan als je dat voelt?  Ze oefent er driftig op los en ook thuis doen ze met haar mee. De gesprekken thuis veranderen. Langzaam komt er uit hoe bang en verdrietig ze is geweest. Ook bij mij in de sessies gebruikt ze haar nieuw geleerde tools. En begint ze te vertellen. Maken we een tijdlijn van alle gebeurtenissen. We werken ze in de sessies één voor één uit, zodat ze die een plek kan geven. Thuis merken ze hoe haar vrolijkheid terugkeert. Steeds vaker van zich laat horen.  Totdat we samen niet meer weten wat we nog te doen hebben. Tijd om af te ronden en te genieten.   Sanny van Essen

 • Mijn kleindochter kon eerder veel gillen en gieren, als ze vastliep of het er niet mee eens was. Ook was ze erg onrustig. Nu is ze stukken rustiger, en laat ze haar gevoelens meer zien, ze kan nu huilen en boos zijn. Ze voelde zich onveilig in wat ze wel en niet kon zeggen of wat ze mocht vertellen. Nu verteld ze bijna alles. Ze is niet alleen lichamelijk gegroeid maar ook geestelijk.

  R.W., oma van A.W., 11 jaar

  Ik verwijs mijn cliënt door naar Essenzie omdat Sanny samen met de cliënt in alle rust, eerlijkheid en zonder oordeel op zoek gaat naar de kern. De paarden en werkwijze zijn helpend om betekenis te geven aan situaties, gevoelens en gedragingen. Hierdoor leert de cliënt zichzelf beter kennen en is het mogelijk samen te ontdekken welke strategieën passend zijn bij de cliënt om de situatie te verbeteren. Bij Essenzie ben je verzekerd van een professionele, eerlijke en doelgerichte aanpak. 

  Nienke, Orthopedagoog

  "De grote kracht van paarden is dat ze je oordeelloos reflecteren"

  Sanny van Essen, Integratief kinder,-jongere, -gezinstherapeut    

  Over Essenzie

  Bij Essenzie is alles erop gericht om mensen te helpen groeien en ontwikkelen om zo tot een beter basisvertrouwen te komen. We bieden diepgaande leerervaringen die je helpen om een stevig fundament aan te brengen in je leven, gezin of relaties. Onze aanpak is oprecht, soms confronterend, ontroerend en ontwapenend.

  Bij Essenzie wordt gewerkt met verschillende interventies om tot blijvend resultaat te komen. Om te bereiken dat je meer rust en balans ervaart, kracht en basisvertrouwen opdoet. Zowel in contact met jezelf, als tot anderen.

  Daarom is de werkwijze van Essenzie geschikt voor individu, gezin en professionals.

  Meer over ons


  praktische informatie   HOE KAN JE JE AANMELDEN?

  Neem contact op via mail of telefoon. Je ontvangt zo spoedig mogelijk een email of telefoontje voor een intakegesprek. Voorafgaand sluiten we kort of je cliënt bij ons op de juiste plek zit. Momenteel hebben we een wachtlijst dus kan het rond de drie maanden duren voordat iemand kan starten met een traject

  IK BEN NOG GEEN 16 JAAR?

  Is je client jonger dan 16 jaar, dan heb je toestemming van ouders of voogd nodig.

  BELANGRIJK OM TE WETEN:
 • weet wie de sessies bij ons betaalt, bijvoorbeeld de werkgever, ouders, cliënt zelf, of de gemeente 

 • weet of de cliënt vervoer heeft naar onze locaties

 • ouders, wijkcoach of voogd akkoord is met de stap naar ons 

 • Sanny heeft me erg geholpen met mijn verleden te verwerken. Als ik terug kijk ben ik trots op me zelf dat ik toch de hulp heb geaccepteerd van sanny omdat zij mij heel veel heeft geholpen en mij heeft geleerd dat therapie meer is dan alleen maar vervelend en huilen en dat therapie zeker wel helpt. C.B. 17 jaar

  C.B, 17 jaar

  "Het traject bij Essenzie heeft me geholpen om inzichten te krijgen in patronen die voortkwamen uit mijn verleden en vooral hoe ik deze kon doorbreken. Door de therapie heb ik geleerd om beter voor mezelf te zorgen en kan ik beter om gaan met angst en paniek. Als ik er op terug kijk ben ik trots op waar ik nu sta en wat ik in de afgelopen periode bereikt heb. Zonder Sanny was dit niet gelukt!" 

  L.B, 25 jaar

  Onze Locatie

  De Tinkerhoeve

  De Tinkerhoeve is de thuisbasis van Essenzie. Vroeger een bloeiende Tinkerstoeterij en pensionstal, nu een warm welkom voor alle activiteiten die wij ontplooien. De Tinkerhoeve is gesitueerd in het midden van Twente (op 5 autominuten van de A1). Vroeger bood de stoeterij plaats aan de Tinkermerries en hengsten, waar ze op een zo natuurlijk mogelijke manier in de kudde gehouden werden. Zo konden de paarden in hun eigen oerritme samenleven en nieuw leven voortbrengen. Inmiddels zijn de paarden ‘collega’s ‘geworden in het team Essenzie.


  De Tinkerhoeve ademt rust, natuur, vriendelijkheid en warmte uit. De plek geeft je het gevoel welkom te zijn. Waar ieder individu de kans geboden krijgt om ook terug te gaan naar basic life. Buiten in de wei of de zandbak, of binnen bij de gemoedelijke houtkachels in ons sfeervolle zaaltje of chalet